Zou u geloven dat uw tuin ook als windscherm kan fungeren? Dat klopt, een van de beste manieren om uw huis en tuin te beschermen tegen de bittere kou van de winter is door er bomen en struiken omheen te planten. Deze planten, in combinatie met de grindpaden, schuttingen, muren en andere elementen van uw tuin zorgen voor iets dat ‘windscherm’ wordt genoemd.

Windscherm’ betekent in wezen een gebied dat dient om een ander gebied te helpen beschermen tegen de kracht van sterke wind. Het heeft verschillende voordelen voor huiseigenaren die hun planten veilig willen houden tijdens deze strenge wintermaanden. Een windscherm helpt planten te beschermen tegen vorst of vrieskou door de snelheid van de heersende winden te vertragen. Ze bieden bescherming tegen harde wind en houden de temperatuur in uw tuin constant, zodat het niet te warm wordt in de zomer of te koud in de winter. Kom eens kijken de Tuincollectie voor een ruim assortiment windschermen.

Waarom een windscherm belangrijk is

Windschermen beschermen uw huis en tuin tegen harde wind en verlagen uw energiekosten doordat u tijdens de koude wintermaanden minder vaak de verwarming hoeft aan te zetten. Windschermen verkleinen ook het risico op schade aan uw dak en buitenmuren door de snelle windvlagen van uw huis weg te leiden.

Wanneer de wind een muur raakt, wordt hij langzamer en verplaatst hij zich langs de muur naar de andere kant, waar hij tegen uw huis duwt en schade toebrengt aan ramen, gevelbekleding en dakspanen. Windschermen zorgen ook voor privacy vanaf de straat en kunnen fungeren als geluidsbarrière als u zich zorgen maakt over geluidsoverlast door verkeer in de buurt.

Hoe maak je een windschermtuin?

Vergeet niet dat u niet zo’n mooi houten hek hoeft te kopen dat u in films ziet. In plaats daarvan kunt u uw eigen natuurlijke windschermtuin aanleggen door struiken en bomen rond uw huis te planten. – Kies een boom met een enkele stam.

Zorg ervoor dat hij groot genoeg is om voldoende beschutting en schaduw te bieden, maar niet zo groot dat hij uw huis zou beschadigen of de ruimte zou overwoekeren. – Kies struiken die stevig zijn en bestand tegen de kracht van de wind, zoals taxus, hulststruiken en buxus. – Overweeg bladverliezende bomen die in de winter hun bladeren verliezen, zoals bloeiende amandelen en moerbeien. – Voeg ook enkele groenblijvende bomen toe om het hele jaar door schaduw te bieden. Je kunt ook gebruiken maken van zogenoemde uittrekbare windschermen. Die bieden je veel flexibiliteit.

Struiken die goed tegen de wind kunnen

Aspen – Dit is een zeer snelgroeiende plant die snel een windscherm kan maken met zijn uitgebreide wortelstelsel.

Dennen – Dit is een andere uitstekende keuze voor wie een snelle en gemakkelijke oplossing wil. Dennenbomen zijn zeer winterhard en kunnen in een snel tempo groeien.

Rubberplant – De rubberplant is perfect voor wie een tropisch gevoel in zijn tuin wil creëren. Hulst – Deze struik zorgt voor een overvloedige hoeveelheid felrode bessen en is zeer winterhard en gemakkelijk te onderhouden.

Buxus – Deze struik ziet er geweldig uit en is gemakkelijk te kweken, waardoor het de perfecte plek is voor uw tuin.

Bladverliezende bomen die goed tegen de wind kunnen

Esdoorn – Dit is een heel gewone bladverliezende boom die in de herfst zijn bladeren verliest.

Balsemboom – Dit is een geweldige boom voor degenen die een verscheidenheid aan bladeren in de herfst willen. Hij produceert bladeren in verschillende tinten rood, oranje en geel.

Moerbei – Deze boom is kort, zoetgeurend, en geeft veel schaduw.

Tot slot

Deze creatieve ideeën voor een windschermtuin helpen niet alleen uw huis en tuin te beschermen tegen harde wind, maar ze geven uw tuin ook meer schoonheid en kleur. Windschermen beschermen uw huis en tuin tegen harde wind en verlagen uw energiekosten doordat u tijdens de koude wintermaanden minder vaak de verwarming hoeft aan te zetten.

You might also enjoy: