Wist u dat gekochte grote kunstkerstbomen soms schoon gemaakt moeten worden? Met een beetje aandacht en zorg kan uw kunstkerstboom nog vele winters mee. Volg deze schoonmaak- en onderhoudstips om uw kunstboom er tot eind december fris uit te laten zien.

Schud en droog je boom

Als u uw boom uit de doos haalt, schudt u hem even. Zo komt al het vuil los dat zich tijdens de opslag heeft opgehoopt. U kunt de takken ook voorzichtig schoonvegen met een zachte doek of papieren handdoek. Gebruik geen schuurmiddelen, want die kunnen het oppervlak van de boom beschadigen. Zet uw boom buiten op een droge dag, of in een garage, schuur of veranda, om extra vocht kwijt te raken. Als u een echte kerstboom hebt, kan dit het perfecte moment zijn om hem te reserveren voor de open haard.

Verwijder de bollen

Voordat u uw goedkope kunstkerstboom gaat schoonmaken, moet u de bollen verwijderen. U kunt dit gemakkelijk doen door elke bol voorzichtig uit de takken te trekken. U kunt ook een schaar gebruiken om de touwtjes door te knippen. Dit zal de rest van het schoonmaakproces veel gemakkelijker maken. U kunt deze tijd ook gebruiken om de contactdozen snel schoon te maken. Verwijder met een wattenstaafje of een tandenstoker al het vuil dat zich rond de fitting heeft opgehoopt.

Veeg de takken af

Als je een stap verder wilt gaan en je boom nog grondiger wilt schoonmaken, kun je de takken afnemen met een vochtige doek. Gebruik een mengsel van warm water en milde zeep, of een boomreiniger. Laat de boom na het afvegen volledig drogen voordat je hem aansluit. Ook al zien kunstbomen eruit alsof ze alle schoonmaakmiddelen aankunnen, vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of oplosmiddelen om uw boom schoon te maken.

Lucht de doos en opbergzakken

Nadat u uw boom hebt schoongemaakt, kunt u hem weer in de doos doen. Laat de doos goed luchten voordat u de boom er weer in doet. U kunt deze tijd ook gebruiken om de opbergzakken waarin uw boom zat schoon te maken. U kunt een stofzuiger gebruiken voor de zakken of ze gewoon schoonvegen met een doek of papieren handdoek. Als je het geluk hebt dat de ruimte groot genoeg is, kun je de boom ook in de open lucht bewaren. Zorg er wel voor dat u hem naar binnen haalt voordat de temperatuur te laag wordt.

Bonus tip: Gebruik zuiveringszout voor hardnekkige vlekken.

Als je hardnekkige vlekken op je kunstboom hebt, kun je proberen om ze schoon te maken met zuiveringszout. Strooi wat zuiveringszout op de bevlekte plek en laat het een tijdje zitten. Als u er weer bij komt, kunt u het gebied schrobben met een zachte borstel om de vlekken te verwijderen. Pas op dat u niet te veel water gebruikt bij het schoonmaken van uw kunstkerstboom. Water kan de vezels van de boom beschadigen, waardoor hij zijn vorm verliest. Als u water moet gebruiken, doe dit dan op een doek en vermijd, nogmaals, te veel druk bij het schrobben. Als u het geluk hebt over een voldoende grote ruimte te beschikken, kunt u uw boom ook in de open lucht bewaren. Zorg er wel voor dat u hem naar binnen haalt voordat de temperatuur te laag wordt.

You might also enjoy: